Ariane Mus - Orthomoleculair Gezondheidscoach - Brugge

Strook met bewegende mensen voor gezondheidscoach Ariane Mus in Brugge

Hartcoherentietraining

Een belangrijke parameter van jouw gezondheid is je hartritme-variabiliteit (HRV).

Onze hartslag versnelt als we inademen en vertraagt als we uitademen. Het interval tussen 2 hartslagen is steeds verschillend. De hartritmevariabiliteit gaat constant fluctueren gezien ons hart zich aanpast aan de gebeurtenissen: invloed van gedachten, emoties en onze ademhaling.

Als we zorgen, pijn of stress hebben dan zorgt dit voor een grilliger patroon in de hartritmevariabiliteit. Het patroon van je hartritmevariabiliteit is dus een goeie indicator van jouw stressniveau.

Via specifieke ademhalingsoefeningen kunnen we ons hartritme en ook onze gezondheid terug in evenwicht brengen. Versnellen en vertragen van de hartslag worden op elkaar afgestemd. Als die twee elkaar op regelmatig tempo afwisselen, spreken we over hartcoherentie. Je hart is coherent met je hersenen, wat een impact heeft op je ganse lichaam.

Met een specifieke techniek (EmWave Pro) kan jouw hartslagvariabiliteit in kaart gebracht worden. Dit helpt om te visualiseren, te motiveren en vooruitgang te monitoren maar je hebt het niet nodig om nadien thuis aan de slag te gaan. Hartcoherentietraining is een heel toegankelijke en meetbare techniek om zelfstandig stress te leren beheersen. Het is een wetenschappelijk gefundeerd middel tegen stress dat makkelijk aan te leren is en de training neemt niet veel tijd in beslag.

Naast een positief effect op de bloeddruk, meer focus en concentratie, een grotere controle over angst en paniek, krijg je ook een gevoel van rust en meer veerkracht ten opzichte van stress.